Bowling

Kuglanje je igra u kojoj se poeni dobijaju rušenjem kegli kuglama. U osnovi, igrač baca tešku kuglu za kuglanje po ravnoj površini kako bi porušio kegle, 9 ili 10 u zavisnosti koji se tip igre igra.

Postoji više vrsta kuglanja a nama najpoznatija su kuglanje sa 9 i kuglanje sa 10 čunjeva.

  • Ninepin Bowling = Kuglanje sa 9 čunjeva - klasično kuglanje.
  • Tenpin Bowling = Kuglanje sa 10 čunjeva - Američko kuglanje ili Bowling.

Bowling u igri sa deset čunjeva je takmičarski sport u kome igrač pokušava da obori što veći broj od mogućih deset čunjeva bacanjem kugle u okviru terena koji se naziva "staza". Svaka partija se sastoji od deset rundi. U svakoj rundi igrač ima dve prilike da obori sve čunjeve kuglom (izuzetno u poslednjoj rundi mogu biti tri bacanja). Ako iz prvog bacanja igrač uspe da obori sve čunjeve runda je završena i to se naziva "strike". U slučaju da je neki od čunjeva preostao, oboreni se sklanjaju i broje, a igrač pokušava drugim bacanjem da "počisti" stazu. Predviđeni su i bonusi za kompletno obaranje čunjeva. Ukoliko više igrača učestvuje u jednoj partiji oni će na stazi naizmenično bacati kuglu dok svaki od njih ne završi aktuelnu rundu.
Čunjevi se, uz pomoć mašine, ređaju u četiri reda tako da oblikom formiraju trougao. U prvom redu je jedan čunj, u drugom dva, trećem tri i četvrtom četiri. Čunj u prvom redu označen je kao broj jedan, a poslednji desni kao broj deset. Ovakvo numerisanje olakšava komunikaciju igračima kada računaju koji su čunjevi ostali da stoje. Razmak izmedju čunjeva iznosi 30 cm i samo u potpunosti oboren čunj se računa u ostvarene poene, dakle situacija u kojoj kugla zarotira čunj ali ovaj ne padne ne donosi poene.

Zanimljiva je i priča da je tokom 1930-ih u nekoliko gradova SAD, kuglanje na 9 čunjeva bilo zabranjeno zato što su radnici radije odlazili na kuglanje nego što su odrađivali svoje norme. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je kuglanje na deset čunjeva tako popularno u SAD, dok je suprotno tome u Evropi više popularno kuglanje na 9 čunjeva.

SPORTOVI-BOWLING

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta