Crno-bela sedmica

(1 Glas)
Crno-bela sedmica

Nedavno sam na jednom web-Portalu  pročitao intervju sa bivšim fudbalerom beogradskog “Partizana” Miodragom Živaljevićem Zerdom, i podsetio se nekih davnih dana.
Na fotografiji koja ilustruje ovaj tekst o Zerdi, nema Zerde. Ima njegovog kapitena iz podmlatka Srbe Marinkovića: to je momak u crvenom dresu i gracioznog položaja tela kao da izvodi neki ples. Fudbalski ples.

Nažalost ne posedujem prikladniju fotografiju da bih ilustovao vreme kada je Zerda Živaljević pokazivao svoje fudbalsko umeće na ex-YU terenima, i zato su tu centarfor sarajevskog Željezničara Edin Sprečo i osmica kragujevačkog “Radničkog” Srba Marinković. Vreme zaustavljeno na fotografiji je isto ono kada je Zerda nosio Partizanov crno-beli dres. Dakle, u pitanju su sedamdesete godine dvadesetog veka.
A sedamdesetim godinama su prethodile šezdesete, i pre nego što su Zerda, Srba Marinković i Edin Sprečo potrčali travnatim terenima Jugoslavije kalili su se u fudbalskim školama koje su postojale u njihovim gradovima: Kragujevcu, Sarajevu, Beogradu...
Jednu takvu fudbalsku školu je vodio i Aleksandar Vukotić zvani Aca Čamac. Za razliku od Džimija Barke iz Pavlovićevog filma "Kad budem mrtav i beo", on nije imao nadimak "barka" već "čamac". Gde ga je i kako zaradio: ko bi to znao?!

Godina je 1965. Zerda tada ima četrnaest godina, a Srba Marinković godinu-dve više. Rezervni golman u podmlatku "Radničkog" je Krnja (Aleksandar Dimitrijević), i zidovi svlačionice su prekriveni karikaturama na kojima se predstavljeni njegovi saigrači iz podmlatka: strašni golman Ranđel, Srba Puša, Karatošić, Joksa, Ljuba Munjoz... Teško je setiti se još nekog imena: vremenska barijera je isuviše visoka.
Sledeća godina koju pamti pisac ovih redova jeste 1968. Tu godinu pominje i Zerda Živaljević u svom intevjuu.
Leto je, školski je raspust i vreme letnjih priprema. Isto tako i vreme za stvaranja novog podmlatka jer starom je istekao rok: Srba Marinković, Srba Puša Nedeljković, Karatošić i ostali su prerasli juniorski uzrast i postali seniori. Nažalost za većinu njih neće biti mesta u prvom timu "Radničkog". Trebalo je krenuti po nižerazrednim klubovima u potrazi za afirmacijom.

Sticajem okonosti, toga će biti lišen jedino Miki Živaljević On će otići u beogradski "Partizan". Bio je najmlađi među nabrojanim igračima, i više je bio rezerva nego standardni član te juniorske ekipe "Radničkog".
Ponovo je leto, ali više nisu šezdesete već sedamdesete godine, i to ona nulta, ili prva. Beograd, stadion JNA. Na šljakastom, pomoćnom terenu se održavaju treninzi pionira, podmlatka... I tu se dešava poslednji susret pisca ovih redova i Zerde.
Nekada su obojica nosili crveni dres, a sada je crno-beli trebalo da bude njihova sudbina. Jednog dana on će i biti Zerdi, dok je drugom dečaku to bio prvi i poslednji trening u "Partizanu".
Za trenutak su se sreli: Zerda je izlazio na trening sa podmlatkom, dok ga je petnaestogodišnjak napuštao.
U prolazu je hteo da oslovi Zerdu, da mu kaže:
- Hej i ja sam iz Kragujevca! Zajedno smo trenirali gore, u Velikom parku...
Ali to se nije dalo izgovoriti. Nije se moglo izgovoriti.
Za godinu-dve Zerda će početi da igra za "Partizan". Bio je poznat po svom razornom udarcu sa poludistance i iz slobodnih udaraca. U ostalim elementima igre bio je manje pamtljiv. Kao da nije bio dovoljno fizički spreman.

Kažu da je puno obećavao, i da je mogao daleko da dogura. Međutim to se nije desilo. Zastao je na svom fudbalskom putu.
Eto, to je još jedna priča o Zerdi. Nije tako ambicizna i sveobuhvatna kao onaj intervju sa njim na web-Portalu, ali njen autor misli da je toplija, nežnija.

Autor: Zoran Ilić

Pin It
Zoran Ilić

ZORAN ILIĆ (1955, Kragujevac). Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu (matematika). Objavio je sledeće knjige priča: Jednostavna i druge priče (1997), Virtuelna devojka (2003), Nedovršene priče (2005) i Trči zeko trči (2008), kao i romane Repriza reprize (2009), Megalomanija (2009. - koautorsko delo), Isečci (2010) i Nepoznati i grad (2013). Sa svojim pričama prisutan u srpskoj i eks-ju periodici od 1989. godine. Bio urednik u „Književnoj reči“ i gostujući urednik u „Albumu“ (Sarajevo). Jedno vreme bio zamenik glavnog i odgovornog urednika onlajn časopisa Balkanski književni glasnik. Trenutno uređuje veb-sajt za književnost posvećen autorima sa prostora bivše Jugoslavije Prozaonline. Na zagrebačkom…

Adresa sajta www.prozaonline.com Email

Najnovije od Zoran Ilić

K2_среAMCETE_фебруар+0100RфебAMCET_0C12
четвртак, 26 децембар 2013 12:55

Ostavi komentar

nazad na vrh